SZABÓ MAGDA REGÉNYÉBŐL SZÜLETETT ABIGÉL CÍMŰ MUSICAL LESZ LÁTHATÓ MOST SZOMBATON...

2021.12.09

Vizsgaelőadás keretében kerül sor a Fedák Sári Színházban 2021. december 11-én - a Bohém Színjátszó produkciójában, Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor ABIGÉL című musicaljének bemutatójára, mely természetesen Szabó Magda azonos című regényéből készült.

2004 nyarán a Kossuth-díjas írónő Álarcosbál regényéből Somogyi Szilárd igazi musicalcsemegét készített. Magda néni természetesen látta az előadást, és nagyon boldog volt, hogy musical-műfajban is megjelenik. Igazán ez "törte meg a jeget", hiszen sokan sokszor kérték tőle az Abigél című regényt is, hogy musicalt írjanak belőle. Az Álarcosbál sikere után az ifjú rendező kapta meg tőle ezt a lehetőséget.

A musical új aspektusból közelít a csodálatos, szívet melengető, síros-nevetős történethez.


Az egész Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban történő visszaemlékezése, életének egy meghatározó korszakának újraélése. Szabó Magda így ajánlotta kis hősnőjét:

"1943-ban Gina elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert az apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis gimnazistát a rideg világ, a szokatlan kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, önként vállalja a rabságot... Hogyan igazodik el a kis tizenéves lány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendákban, amelyet a kertben álló, korsós leányt formázó szobor alakja köré fon a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon..."

Nem árulunk el titkot: Abigél és Gina története minden formában siker. Siker volt - s a mai napig az - a regény. Az Abigél lett 2007-ben A Nagy Könyv-versenyen a 12 legkedveltebb kötet egyike. Óriási siker volt a Zsurzs Éva rendezte televíziós változat, mely a mai napig is fel-feltűnik a tv-k programján, s DVD-n is megjelent. S most jött el a pillanat, hogy az Abigél a soroksári színpadon, zenés változatban is hódítson.

Ez a darab - reményeink szerint - hidat képez korosztályok, felfogások, különböző közönségrétegek között. Reméljük például, hogy a mai fiatalok, akik a kutatások szerint keveset olvasnak, az elsősorban a számukra készült musical-változat után kézbe veszik a Szabó Magda-könyvet, vagy az írónő más műveit, kíváncsiak lesznek az egész korszakra, s megnézik a filmet is. Mindezek alapján igazi ifjúsági előadásnak szánjuk e vizsga-előadást!