SZÍNÉSZEINK KÖZELRŐL


BABJÁK ANNAMÁRIA

"...nincs semmi, ami élénkebben tárná fel előttünk, mik vagyunk, s miknek kellene lennünk, mint a színpad és a színészek." /Cervantes/

Budapesten születtem egy olyan családba, ahol mindennapos volt az éneklés, zenélés. Három-négy évesen már én is szórakoztattam "kis előadásaimmal" a nálunk gyakran vendégeskedő barátokat, ismerősöket.
1964 fontos dátum az életemben: a Botka Valéria és Csányi László vezette MRT Gyermekkórusának tagja lettem. A csodálatos élmények - koncertek, utazások - mellett megtanulhattuk a fegyelmet, az egymásra figyelést. Az éneklés és a zene szeretete elkísér életem végéig!Pályámat előadóművészként kezdtem, olyan mesterektől tanulhattam, mint Jancsó Adrienne és Szentpál Mónika. Számos önálló estem volt, s a mai napig is szívesen szerkesztek verses-zenés irodalmi műsorokat, "rendhagyó irodalomórákat".
Színházak, melyekben játszottam: Ruttkai Éva Színház, Polgári Kézműves Színkör, Merlin Színház, 1998-tól a Holdvilág Kamaraszínház, Tác-Gorsiumi Nyári Játékok, Dunakeszi Uray György Színház, Dunakeszi "Tücsök" Bábszínház, Hungarikum Pódium Színpad, OFF Kultúrszövőgyár... 2017-től a Dunakeszi Uray György Színház vezetője lettem.
Nagyon szeretem a gyermekeket, s szeretném a tudásomat, tapasztalataimat átadni, megismertetni, megszerettetni velük a színház, a színjátszás csodás világát. 20 éve vezetem a Dunakeszi József Attila Művelődési Központ "Babják Színjátszó Stúdióját".
Minden szerepemre szívesen emlékszem vissza. 1997-ben az a megtiszteltetés ért, hogy eljátszhattam S. Beckett: "Ó, azok a szép napok" monodrámájának Winnie szerepét Pártos Géza rendezésében. Felejthetetlen élmény marad a Tác-Gorsiumi Nyári Játékok előadássorozata Pécsi Ildikó rendezésében.
A Koltai Judit által vezetett Holdvilág Kamaraszínháznál eltöltött 22 év alatt - s jelenleg is - nagyon színes repertoár közreműködője lehettem /világ- és magyar irodalom klasszikus színdarabjai, vígjátékok, kabarék, zenés mesedarabok stb/.
A Fedák Sári Színház közönségének 2020. január 26-án Dunai Ferenc: "A nadrág" c. vígjátékában mutatkoztam be. Remélem, még sokszor találkozhatunk!