A SZÍNHÁZ TÖRTÉNETE...

Színház története

Soroksár színháza 2015-ben nyitotta meg kapuit önálló játszóhelyén...

Jelen:


2015-től új időszámítás kezdődött az épület életében. A Fedák Sári Színház üzemeltetésbe vette az ingatlant, így a teátrum otthonra lelt a régi "Otthonban". A színház előzetesen amatőr társulatként a helyi művelődési házban tevékenykedett, rendezett gálaesteket, operetteket. Színre került többek között Kálmán Imre Csárdáskirálynő, Huszka Jenő Lili bárónő című operettje. Az akkori társulat gyorsan kezdett fejlődni, átalakulni így már a művelődési ház adottságait kinőte, díszleteinek, kellékeinek, ruhatárának, önálló zenekarának nagyobb térre volt szüksége.

Az épület átvételével megkezdődött az újabb felújítás, átalakítás. Megújultak a vizesblokkok, a világítás, elektromos hálózat, a színpadtechnika, az öltöző helyiségek, az irodák, a kamara- és próbaterem, a fogadóhelyiségek, miközben folytak a próbák és az előadások. 2018-ban a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával a színházépület külső homlokzata megújult, visszanyerte eredeti arculatát. Egyidőben a teátrum belső működése is megújult. A plakátokra, marketing anyagokra új logó került, stílusuk modernebb lett, a társulata frissült, önálló zenekara is megváltozott, bővült. Az előadások színvonala magasabb lett a színpadkép tánckarral, kórussal való bővítése által. 2019-től új bérlettípusok jelentek meg, a belépőjegyek a Jegymester kft által online is kaphatóak, valamint a repertoár folyamatosan bővül... Thália soroksári otthona elnyerte ma is látható kialakítását.

Az intézmény előélete:

A Mária Kongregáció Otthona a község lakói téglajegyek formájában történő adakozásából a plébánia telkén, 1925-ben épült fel, hamarosan a vallási és kulturális élet központja lett. 1944-től évekre bezárt, csak az 1948-as államosítás után folytatta működését. 1959. október 1-től október 31-ig, egy hónapig átalakítás miatt zárva volt. 

Teljes felújításra 1964. április 29-én több mint egy évre bezárt, majd 1965. augusztus 28-án nyitott újra. A 80-as években nyári szüneteket is tartott. 1989-ben a nyári szünetet követően július 28-án nyitották meg újra, de már csak rövid ideig működött: szeptember 8-12. között a Dirty Dancing, illetve Az ördögűző című film ment, utolsó napja 1989. szeptember 12., kedd volt. 

Miután hivatalosan, mint mozi megszűnt, a Filmpremier Kft. még alkalmi vetítések céljára rövid időre igénybe vette, de erről már semmiféle műsorújság nem adott tájékoztatást, a részletekről nincs információ. 

1964-ben nyerte el mai arculatát, mely több átalakítás, bontás után is megtartotta a díszített, színházias formáját. Színpadán, melyet többször átalakítottak rengeteg színdarabot rendeztek már az intézmény megnyitása után is, viszont a mozi bezárásával az is megszűnt. 

Az épület elkezdett lepusztulni. 

1993-ban az épületet az állam visszaadta a Római Katolikus Egyház tulajdonába. 2006-ban egy soroksári magánszemély támogatásával megkezdődött az intézmény felújítása, részleges átalakítása. Az üzemeltetés viszont nem járt sikerrel, két év múlva az intézmény újra becsukta kapuit.